دومین نشست درآمدی بر الهیات نوین اسلامی
09 تیر 1399
نشست دوم الهیات نوین اسلامی با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی برگزار شد.
نشست دوم الهیات نوین اسلامی با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی روز یکشنبه هشتم تیرماه 99از طرف قطب تعمیق دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم برگزار شد.
خلاصه این جلسه تقدیم می گردد:
1) بنياد و پايه اصلاح و بازآرايي تفكر اسلامي
آنگاه كه در اين بافت از «الهيات» سخن ميگوييم، مرادمان اين است كه از منظر ما، الهيات «مهم» و «پايه» است؛ به بياني ديگر، مهمترين بخش اصلاح، نوسازي و بازآرايي تفكر اسلامي است؛ در برابر ديدگاههاي ديگري كه بر آناند با اصلاح در ناحيه ديگري بايد به اين هدف دست يافت.
2) داراي ارتباط مستقيم با جنبة انضمامي حيات انسان
نكتة ديگر اين است كه معتقديم الهيات زماني ميتواند نقش واقعي و عيني خود را ايفا كند كه مستقيماً با جنبة انضمامي حيات و هستي انسان ارتباط برقرار كند و در نسبت با هويت واقعي فردي و اجتماعي انسان قرار گيرد. اگر الهيات اين نقطة تماس و ارتباط با هويت انسان را از دست بدهد، از جايگاه اصلي خود خارج ميشود و نميتواند كاركرد ويژة خود را داشته باشد.
بررسي تاريخي حوزههاي الهياتي، هم در حوزة اسلامي و هم در حوزة مسيحي – تا ميزاني كه اطلاع داريم- نيز نشان ميدهد كه الهياتها در عصر خود غالباً چنين نقشي داشتهاند و كاملاً با تجربة زيسته و هويت انضمامي انسان مؤمن و جامعة ايماني در تماس بودهاند؛ با پرسشها، چالشها و نيازهاي واقعي حيات انسان درگير بودهاند. البته با گذشت زمان و جابهجا شدن و تغيير موقعيتها، اين الهياتها از جايگاه اصلي خود خارج ميشوند و به منظومهاي معرفتي و گاه ذهني بدل ميشوند كه ديگر آن كارويژه و كاركرد اصلي خود را ندارند. بنابراين ويژگي ديگر الهيات مد نظر ما اين است كه كاملاً با حيات و هويت انضمامي انسان مرتبط است.
در آينده بحث خواهيم كرد كه منظور از هويت انضمامي انسان چيست. حيات انضمامي، حيات زيستة واقعي انسان است كه با پرسش برخورد ميكند و ميكوشد بهنحوي مناسب بدان پاسخ دهد. خواهيم گفت كه حيات انضمامي از عميقترين لايههاي معرفتشناختي تا سطحيترين لايههاي تكنولوژيك گسترده است. حيات انضمامي در حوزة نگاه ديني همواره مورد نظر است. نگاه ديني تمام اين گستره را مينگرد و اين يكي از تفاوتهاي نگاه ديني و نگاههاي ديگر است.
جستجو
به گزارش سایت دانشنامه اهلبیت (ع) سیزدهمین جلسه شورای علمی...
علیرضا شجاعی زند استاد دانشگاه تربیت مدرس و حسن محدثی...
امام محمدباقر (ع) : ما شیبَ شیءٌ بشیءٍ اَحسن مِن...
نظر خود را با ما در میان بگذارید.
برای ارسال نظر وارد شوید.