راهی جز مراجعه به قرآن برای تولید علوم انسانی بومی نداریم

17 بهمن 1395

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود طیب حسینی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امروز ۱۷ بهمن در نشست علمی  تفسیر موضوعی و تولید علوم انسانی قرآن‌بنیان در جامعة الزهراء(س) با اشاره به اهمیت علوم انسانی اسلامی گفت: رهبری تاکید زیادی در جامعه انقلابی ما بر این موضوع دارند لذا باید حق این مسئله ادا شود و همه حوزویان و متخصصان وارد این مسئله شوند تا ضمن گرفتن خوبی‌های علوم انسانی غرب، انحرافات آن با مبانی قرآنی اصلاح شود.
وی افزود: هیچ چیزی به اندازه تفسیر موضوعی نتوانسته و نمی‌تواند به تولید علوم انسانی قرآن‌بنیان کمک کند البته از تفسیر موضوعی تعاریف متعددی وجود دارد که برخی تعاریف مانند رویکرد شهیدصدر، کمک بیشتری می‌تواند داشته باشد.
طیب‌حسینی ادامه داد: تا چند دهه قبل، که در کشور ما علوم انسانی مطرح نبود فهم علمای ما از قرآن خیلی محدود بود ولی در این ۲۰ سال برداشت‌های ما از قرآن گسترش زیادی داشته که عامل اصلی آن نیز استفاده از تجربه اندیشمندان غرب و مطالعات آنان بوده است زیرا تجارب غربی مولود عقل خداداد انسان است و بخشی از آن مفید و قابل استفاده است.
استاد حوزه افزود: ما تجربیات خوب آنان را گرفته و به قرآن عرضه و تایید می‌کنیم و تجارب بد را با منطق قرآن زیر سؤال می‌بریم.
طیب‌حسینی عنوان کرد: نگاه ما باید به قرآن حداکثری باشد؛ گاهی مسایلی که گذشتگان ما خیال نمی‌کردند بتوان از قرآن استخراج کرد امروز برخی افراد در مقالات و رساله‌های خود به آن می‌پردازند فردی مثلا سقط جنین را از کلمه«هبه» درآورده است در حالی که در مورد سقط جنین به صورت مستقیم هیچ واژه و تعبیری وجود ندارد ولی وی از طریق این واژه به آن موضوع رسیده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: راهی جز ورود به قرآن در تولید علوم انسانی مطلوب خود نداریم و در این راه هم نباید نگران خطاها باشیم زیرا خطاها را جامعه علمی اصلاح خواهند کرد ولی اگر بترسیم هرگز رشد و پیشرفتی در عرصه علوم انسانی نخواهیم داشت ضمن اینکه مگر فقها وقتی فتوا می‌دهند دچار خطا نمی‌شوند؟.
وی تاکید کرد: محقق باید براساس مبانی و قواعد درست پیش برود و اگر نتیجه مورد نظر را هم نگرفت باز ثواب خود را خواهد داشت زیرا این پرسش مطرح است که، اینکه ما به سمت تدبر در قرآن برویم ولو اینکه نتیجه درست را هم نگیریم بهتر است یا اینکه اصلا سراغ قرآن نرویم.

نظر خود را با ما در میان بگذارید.

برای ارسال نظر وارد شوید.

جستجو

حدیث 086

امام على (ع) : من لَم یُهَذِّب نَفسَهُ لَم یَنتَفِع...

حدیث 135

امام على (ع) : اَلاسرافُ مَذمومٌ فى كُلِّ شَىْ‏ءٍ إِلاّ...

حدیث 003

پیامبر (ص) : أَحْزَمُ النَّاسِ أَكْظَمُهُمْ لِلْغَيْظ؛در فروبردن خشم از...