حجتالاسلاموالمسلمین هدایتپناه: پژوهش در تاریخ امام حسن(ع) به علت برخی حساسیتها ناتمام ماند
16 فروردین 1395
حجتالاسلام محمدرضا هدایت پناه، عضو هیئتعلمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، گفت: در سال 94 همت من بیشتر معطوف به طرح امام حسن مجتبی(ع) شد. این طرح بخشی از طرح جامع اهلبیت(ع) است که در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصویب شده است. خوشبختانه توفیق تحقیق درباره تاریخ امام حسن(ع) و امام حسین(ع) به من محول شد.
وی در ادامه گفت: قرار بر این بود که طرح امام حسن(ع) در سال 94 تمام شود ولی به دلیل پیچیدگیهای خاصی که این مقطع تاریخ دارد متأسفانه به اتمام نرسید.
این پژوهشگر تاریخ اسلام در خصوص هدف تحقیق خود گفت: هدف من در این پژوهش این است که نوعی بازنویسی و بازنگری در تاریخ امام حسن(ع) انجام بدهم، به همین دلیل نظر شیعه، اهل سنت و مستشرقین را بررسی کردهام تا این پژوهش جامع نظریات مختلف باشد.
نویسنده کتاب «بازتاب تفکر عثمانی در حادثه کربلا» اظهار کرد: در این تحقیق سعی من بر این است که دیدگاه اندیشمندان داخلی و خارجی را راجع به صلح امام حسن(ع) بررسی کنم و ببینم این اندیشمندان چه دیدگاههای دراینباره مطرح کردهاند و در صورت لزوم به شبهات وارده شده پاسخ درخور بدهم. بههرحال همه میدانیم که این مقطع از تاریخ اسلام بسیار پیچیده است و با تحریفات بسیاری روبرو است، بنابراین تحقیق به این آسانی پیش نمیرود. به نظر من تحقیق در این مقطع تاریخی با دیگر بخشهای تاریخ اسلام متفاوت است.
هدایت پناه افزود: امیدوار هستم به امید و یاری خداوند این کار ناتمام در سال 95 تکمیل و منتشر شود.
وی در خصوص روش پژوهش خود در این اثر اظهار کرد: قرار بر این نیست که در این پژوهش سلایق شخصی خود را دخالت بدهم و گزینشی تاریخ را بررسی کنم، چراکه در تاریخنگاری گزینشی بازهم سلیقهها مطرح میشود و ذوق نویسنده شرط قرار میگیرد. چیزی که میخواهم بهعنوان یک کار علمی مطرح کنم، باید بر اساس مبانی علمی باشد وگرنه پشت سر هم حرف زدن بدون مبنا و مستندات علمی ارزشی ندارد.
این پژوهشگر تاریخ اسلام افزود: ممکن است این روش موردتوجه مخاطبین عام قرار بگیرد، ولی این کار، یک پژوهش ارزشمند علمی نیست. جامعه علمی ما از پژوهشگرانی که در سطح آکادمیک تحصیل یا پژوهش کردند انتظار دارند اولاً نیاز جامعه را رفع کند و ثانیاً برای فرهنگ دینی ما راهگشا باشد.
هدایت پناه گفت: در حال حاضر در جامعه ما صداهای بسیار زیادی در عرصه فرهنگ فعال هستند. این صداها گرچه پخش میشوند و گوشهای شنوای زیادی هم به آنها گوش میدهند، ولی باید توجه کنید وقتی فرهنگی دستخوش سلیقههای متضاد غیرعلمی بشود، طبیعی است که به یک فرهنگ آشفته تبدیل خواهد شد. اگر برای اهلفن، تحقیق و پژوهش علمی عرصه باز نباشد، جامعه با آسیبهای جدی مواجه میشود.
وی در آخر گفت: متأسفانه هر کس بر اساس عشق و علاقه خود به اهلبیت(ع) دستبهقلم میشود و بدون اینکه تخصص لازم را طی کرده باشد، بهصرف اینکه اهلبیت(ع) را دوست دارد، شروع به قلمفرسایی میکند و کتاب را بهصورت بازاری چاپ و منتشر میکند. اما نشر فرهنگ بخصوص در ارتباط با اهلبیت(ع) حساسیت بالایی باید داشته باشد، ولی متأسفانه باز شاهد انتشار بعضی آثار سلیقهای هستیم. به نظر من آثاری ازایندست مشکلی را از جامعه ما حل نمیکند. با امکاناتی که نظام مقدس جمهوری اسلامی برای تحقیق و پژوهش به وجود آورده است قطعاً سطح تحقیق فرهنگی و علمی در ارتباطات با اهلبیت(ع) بالاتر خواهد رفت.
جستجو
سایت دانشنامه اهل بیت (ع) فرا رسیدن ولادت با سعادت...
هیئت علمی سیوهشتمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران جایزه...
پیامبر (ص) : اَلصِّدقُ طُمَأْنینَةٌ وَ الْكَذِبُ ریبَةٌ؛راستگویی مایه آرامش...
نظر خود را با ما در میان بگذارید.
برای ارسال نظر وارد شوید.